14. ročník soutěže s mezinárodní účastí Vítejte u nás - výsledky

Na čtrnáctém ročníku soutěže „Vítejte u nás“ okouzlila porotu i diváky především prezentace jihomoravského folkloru

Jedenáct soutěžních družstev se ve dnech 5. – 6. 6. utkalo před zraky diváků v sále Malé scény DK Metropol o přízeň odborné poroty. Nejvíce porotu zaujala prezentace jihomoravského folkloru v podání středoškoláků ze SŠ průmyslové, hotelové a zdravotnické v Uherském Hradišti. V prvním soutěžním dni věnovanému sportovním legendám na stupínek vítězů dosáhla dvojice soutěžících ze SOŠ gastronomie a CR z Nitry. Soutěž potvrdila vysokou úroveň odborných znalostí žáků, jejich skvělé prezentační a komunikační dovednosti, tolik potřebné pro budoucnost odvětví cestovního ruchu.

Organizační tým Střední školy obchodní, České Budějovice, Husova 9 uspořádal již 14. ročník mezinárodní soutěže v prezentačních dovednostech „Vítejte u nás“. Soutěž zahájila svým proslovem primátorka města České Budějovice doc. Dr. Ing. Dagmar Škodová Parmová a ředitelka Střední školy obchodní Mgr. Jarmila Benýšková. Cílem celorepublikové soutěže s mezinárodní účastí je mimo jiné podporovat regionální cestovní ruch, ale i podporovat zájem žáků o obor a připravit je na budoucí povolání v této oblasti.  Svým rozměrem se akce řadí k největším soutěžím tohoto typu v celé České republice, v Jihočeském kraji je pak soutěží zcela unikátní. V této soutěži bylo dosud vyhlášeno 26 soutěžních kategorií, odborná komise zhodnotila celkem 314 prezentací, se kterými před publikum předstoupilo 564 soutěžících.

V letošním ročníku představili žáci středních škol vzdělávající se v oborech cestovní ruch, hotelnictví a gastronomie publiku a odborné porotě prezentace na téma „Po stopách legend sportu“. Vydali jsme se do míst v domovských regionech soutěžních družstev, v nichž zanechali své stopy úspěšní sportovci. Tato kategorie volně navázala na Olympiádu dětí a mládeže, kterou pořádá Jihočeský kraj společně s Českým olympijským výborem ve dnech 23. – 27. června 2024. První soutěžní den jsme se mohli seznámit s reprezentanty rozmanitých sportovních odvětví z Čech i Slovenska. Soutěžící prezentovali regiony, které formovaly atlety, basketbalisty, fotbalisty, nejvíce prostoru však pod vlivem nedávno skončeného mistrovství zaujímal hokej. Soutěžící často prezentovali v národních barvách nebo hokejových dresech. Prostor dostaly i netradiční sporty a nabídka sportovního vyžití v regionech. V takřka sportovním klání zvítězilo družstvo ze Střední odborné školy v Nitře. Na druhém místě se svou prezentací umístili žáci z pražské Střední školy hotelnictví a gastronomie. Třetí příčku obsadila dvojice ze SŠSS Ostrava-Hrabůvka. Nejlepší tým z naší školy obsadil sdílené páté místo.

Druhý den se cestovalo za hudbou, v rámci tématu „Přijeďte k nám, přijeďte za hudebním zážitkem" jsme se ocitli zejména na festivalech současné i klasické hudby. Mnozí ze soutěžících i druhý den volili k umocnění svých prezentací kostýmy, tentokrát vyměnili dresy za kroje nebo se stylizovali do osobností ze světa hudby. Milovníky folkloru, ale hlavně odbornou porotu, nadchla prezentace tradic jihomoravského regionu. Prezentace tradic a zejména hudby ze slováckého regionu vynesla dívkám ze SŠ průmyslové, hotelové a zdravotnické první místo v této soutěžní kategorii. Na druhém místě skončil tým z Nitry a třetí místo obsadilo družstvo z pražské Střední školy hotelnictví a gastronomie. Nejlepší tým z naší školy obsadil sdílené čtvrté místo.

Soutěž se uskutečnila již tradičně s významnou podporou Jihočeského kraje a statutárního města České Budějovice. Dalším z cílů soutěže je propagovat krásy města a jižních Čech. Nejen návštěvníci se tedy mohli inspirovat k výletu, bohatý kulturní a cestovatelský program byl nachystán i pro soutěžící – prohlídka města, Budějovického Budvaru, procházka Českým Krumlovem spojená s návštěvou Otáčivého hlediště. I třetí den byl určen pro doprovodný program soutěže, navázal na témata prezentací a zdůraznil atraktivity Jihočeského kraje – společně se soutěžícími jsme se vydali do Sportovně relaxačního areálu v Hluboké nad Vltavou. 

                „Soutěž „Vítejte u nás“ by se nemohla konat bez významného přispění sponzorů, úsilí pracovníků Střední školy obchodní a chuti žáků a jejich učitelů učit se a zkoušet nové věci. Závěrem 14. ročníku bychom tak rádi všem za jejich obětavost a podporu poděkovali a doufáme, že nám přízeň všech vydrží v příštím již připravovaném 15. ročníku,“ sdělila v závěrečném proslovu ředitelka soutěže a Střední školy obchodní Mgr. Jarmila Benýšková.


14. ročník soutěže s mezinárodní účastí Vítejte u nás - výsledky

Dokumenty