Vánočně nazdobená Vídeň a její monumentální architektura

Vánočně nazdobená Vídeň a její monumentální architektura

Dne 3. prosince 2019 jsme absolvovali pro naši školu již tradiční a dlouho očekávanou kulturně-poznávací exkurzi do hlavního města Rakouska – do Vídně. Tato exkurze byla pro nás pro všechny velikou radostí. Jeli jsme tentokrát dvěma autobusy, a tak se dostalo na všechny 1. ročníky.

Více jak 50% úspěšného zájezdu tvoří počasí. To nám opravdu přálo! Vídeň nás přivítala svými moderními výškovými budovami zalitá slunečními paprsky.

První zastávka byla věnována významnému architektonickému počinu F. Hudertwassera. Jeho tzv. Hundertwasserhaus nás pobavil svou barevností, odvážností a absolutní absencí jakékoli rovné zdi.

Poté nás čekala projížďka městem s popisem těch nejdůležitějších památek. Již teď nám bylo jasné, že Vídeň by si zasloužila určitě delší návštěvu, že nemůžeme stihnout vše více poznat během pár hodin.

Monumentální socha Marie Terezie i Přírodovědného a Uměleckého muzea byla naším orientačním bodem pro celý den. Zde jsme zahájili naši pěší několikahodinovou prohlídku centem Vídně, zde jsme se v 18. hodin sešli před odjezdem domů.

Každý měl vzorně připravený svůj referát, naše paní učitelky výklad doplňovaly, s plánky města jsme se orientovali velmi dobře. Nikdo se neztratil.

Co nás nejvíce uchvátilo? Byly to zejména všechny neoklasicistní, neogotické, barokní a secesní budovy stojící na tzv. Ringu nebo v jeho blízkém okolí. Budova parlamentu, Státní opera ve Vídni, celý Hofburg, divadlo Burgtheater, kostely, krásná budova radnice atd. Zjistili jsme, že ve Vídni je tolik muzeí a nejrůznějších výstav, že by zajisté bylo velmi přínosné přijet sem na 2- 3 dny a ty věnovat jen těmto krásným prezentacím výtvarného umění.

Vánoce a Vídeň? Ano, Vídeň nás vánočně naladila. Město bylo překrásně vyzdobené, to jsme ocenili zejména až po setmění, všude to vkusně zářilo jednobarevnými světly, každé sebemenší náměstíčko hostilo adventní trh. Nás nadchly ty nejvyhlášenější vídeňské trhy: Christkindlmarkt u radnice, pak trhy na náměstí Marie Terezie a menší trh u gotické katedrály Stephansdom.

Tradiční hrnek na punč nám bude připomínat letošní advent ve Vídni.

Jsme velmi rádi, že nám škola umožnila navštívit tuto metropoli. Jedno víme jistě – ve Vídni jsme rozhodně nebyli naposledy!


Vánočně nazdobená Vídeň a její monumentální architektura

Fotogalerie