20 let: Darujte na Valentýna nejen své srdce, ale také krev

Darujte na Valentýna nejen své srdce, ale také krev

Již 20 let je součástí preventivného programu Střední školy obchodní, České Budějovice, Husova 9 akce s názvem „Valentýnská kapka krve“. Akce vzešla z nápadu partnerské školy v Bratislavě a Střední škola obchodní přišla s podobnou akcí jako první. I letos, již po dvacáté, motivuje mladé lidi k dobrovolnému dárcovství.

U příležitosti svátku svatého Valentýna přichází dobrovolníci z řad žáků a pedagogů školy na Transfuzní oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s., aby zpečetili svou lásku k životu několika kapkami darované krve. Za uplynulých devatenáct let konání této akce darovalo na svatého Valentýna svou krev již 645 žáků školy.

Valentýnská kapka krve především pomáhá prolomit bariéry, zbavuje žáky strachu ze samotného odběru. „Jdu poprvé a mám smíšené pocity. Nevím, co mě čeká, jestli to bolí nebo jestli je to v pohodě,“ obávají se odběru nováčci. Mnozí z nich se však po této akci rozhodnou darovat krev pravidelně.

„Inspirací pro mne byla maminka, která daruje krev už několik let. I když se bojím jehel, rozhodl jsem se to zkusit a byl jsem překvapen, jak snadno vše proběhlo. Počáteční strach rozehnal příjemný personál a samotný odběr byl bezbolestný. Pak už jsem měl jen dobrý pocit, že jsem udělal něco pro druhé. Člověk nikdy neví, kdy darovanou krev bude potřebovat,“ vzpomíná žák čtvrtého ročníku na loňský rok, kdy se rozhodl darovat krev poprvé.

Letošní odběry proběhnou 14. a 16. února 2023. Součástí akce bude i beseda s primářem Transfuzního oddělení, MUDr. Vítem Motáněm, která proběhne v budově školy 6. února.  „Máme radost, že naši žáci myslí na osudy druhých a chtějí krev darovat. Tato akce je pro mladé lidi krok, ke kterému by třeba sami těžko hledali odvahu,“ říká ředitelka školy Jarmila Benýšková.

O překonání strachu hovoří žákyně čtvrtého ročníku, když vzpomíná na svůj první odběr: „Již delší dobu jsem uvažovala o tom, že bych po dosažení plnoletosti darovala krev, když přišla nabídka darovat krev v rámci této akce, nemusela jsem dlouho uvažovat a přihlásila jsem se. Ráno před odběrem jsem byla nejistá, nemocniční budovy nemám v oblibě. Ale když jsem dorazila na oddělení, všechny špatné pocity ze mne spadly, personál byl moc milý a ochotný, odběr byl bezbolestný a musím říci, že i příjemný. Odcházela jsem s pocitem, že jsem překonala strach a udělala něco pro druhé.“

Nechte se inspirovat motem – krev je život – krev je láska a odhodláním našich žáků, kteří u příležitosti svátku zamilovaných darují krev. Odhodláte-li se darovat krev také, sledujte stránky Nemocnice České Budějovice, ta zde zveřejňuje tzv. krevní barometr s aktuální potřebou krve – neváhejte a objednejte se.

Děkujeme všem žákům, že každoročně dokazují, že umí myslet na druhé. Budeme rádi, když se v příštím 21. ročníku k této akci připojí i další střední školy.


20 let: Darujte na Valentýna nejen své srdce, ale také krev

Fotogalerie