Na třináctém ročníku soutěže „Vítejte u nás“ okouzlily porotu i diváky především prezentace pražských a jihomoravských specialit

Čtrnáct soutěžních družstev se ve dnech 7. – 8. 6. utkalo před zraky diváků v sále Malé scény DK Metropol o přízeň odborné poroty. Nejvíce porotu zaujala prezentace pražské gastronomie v podání středoškoláků ze SŠ hotelnictví a gastronomie, Praha – Klánovice. Ve druhém soutěžním dni věnovanému historii cestování na stupínek vítězů dosáhla dvojice žákyň z OA Hovorčovická, Praha. Soutěž potvrdila vysokou úroveň odborných znalostí žáků, jejich skvělé prezentační a komunikační dovednosti, tolik potřebné pro budoucnost odvětví cestovního ruchu.

Organizační tým Střední školy obchodní, České Budějovice, Husova 9 uspořádal již 13. ročník mezinárodní soutěž v prezentačních dovednostech „Vítejte u nás“. Soutěž zahájila svým proslovem primátorka města České Budějovice doc. Dr. Ing. Dagmar Škodová Parmová a ředitelka Střední školy obchodní Mgr. Jarmila Benýšková. Cílem celorepublikové soutěže s mezinárodní účastí je mimo jiné podporovat regionální cestovní ruch, ale i podporovat zájem žáků o obor a připravit je na budoucí povolání v této oblasti.  Svým rozměrem se tato akce řadí k největším soutěžím tohoto typu v celé České republice, v Jihočeském kraji je pak soutěží zcela unikátní. V této soutěži bylo dosud vyhlášeno 24 soutěžních kategorií, odborná komise zhodnotila celkem 292 prezentací, se kterými před publikum předstoupilo 542 soutěžících.

V letošním ročníku představili žáci středních škol vzdělávající se v oborech cestovní ruch, hotelnictví a gastronomie publiku a odborné porotě prezentace na „Přijeďte k nám, přijeďte za gastronomickými zážitky“. První soutěžní den jsme mohli nahlédnout pod pokličku regionálních kuchyní. Soutěžící prezentovali místa ve svých domovských regionech, k nimž neodmyslitelně patří dobré jídlo a pití.  Druhý den se cestovalo v čase, v rámci tématu „Po stopách generace z přelomu století" jsme se ocitli v době 80. a 90. let 20. století, tedy v době zcela odlišné od dnešních cestovatelských standardů.

První den se na pódiu střídaly podnosy se slovenskými, jihočeskými, moravskými i pražskými specialitami. Žáci nás zavedli do míst, odkud tyto gastronomické speciality pocházejí. Pro umocnění dojmu soutěžící připravovali koktejly, napekli a navařili, hlavní ale byly komunikační dovednosti. Nejlépe se gastronomického tématu zhostilo družstvo středoškoláků ze SŠ hotelnictví a gastronomie, Praha – Klánovice. V dobové atmosféře první republiky servírovali žáci před porotou šnečí speciality, přesvědčili odbornou porotu a obsadili tak první místo. Na druhém a třetím místě se svými prezentacemi jihomoravských specialit, které byly umocněné tradičními kroji, umístila dvě družstva ze SŠ průmyslové, hotelové a zdravotnické z Uherského Hradiště.

Mnozí ze soutěžících i druhý den volili k umocnění svých prezentací kostýmy, tentokrát však v retro stylu. Milovníky potápění, ale hlavně odbornou porotu, nadchla prezentace o historii cestování za podvodními zážitky. Potápění, které se předává v rodině po generace, podaly žákyně z OA Hovorčovická tak přesvědčivě, že jim to přineslo první místo v druhé soutěžní kategorii. 

Soutěž se uskutečnila již tradičně s významnou podporou Jihočeského kraje a statutárního města České Budějovice. Dalším z cílů soutěže je propagovat krásy města a jižních Čech. Nejen návštěvníci se tedy mohli inspirovat k výletu, bohatý kulturní a cestovatelský program byl nachystán i pro soutěžící – prohlídka města, Budějovického Budvaru, procházka Českým Krumlovem spojená s návštěvou Otáčivého hlediště.

                „Soutěž „Vítejte u nás“ by se nemohla konat bez významného přispění sponzorů, úsilí pracovníků Střední školy obchodní a chuti žáků a jejich učitelů učit se a zkoušet nové věci. Závěrem 14. ročníku bychom tak rádi všem za jejich obětavost a podporu poděkovali a doufáme, že nám přízeň všech vydrží v příštím již připravovaném 14. ročníku,“ sdělila v závěrečném proslovu ředitelka soutěže a Střední školy obchodní Mgr. Jarmila Benýšková.


Na třináctém ročníku soutěže „Vítejte u nás“ okouzlily porotu i diváky především prezentace pražských a jihomoravských specialit

Fotogalerie