Sdíleno v prosinci

Vánoční autobus

Pokud máte rádi adventní atmosféru, nepřehlédněte speciální autobus MHD @dpmcb.cz, který jezdí po Českých Budějovicích. Je to krásný dárek od žáků oboru Aranžér, kteří ho vyzdobili vánočními motivy.

Můžete si ho vyfotit a sdílet na Instagram s hashtagy #ssohusova9 nebo s označením školy Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 (@sso.husova.9) Také můžete nominovat své přátele, aby se zapojili do této lovecké výzvy a ukázali, kde všude v našem městě adventní autobus projíždí.

První příležitost k projetí se v něm naskytne už 1. prosince, tak neváhejte a nastupte. Uvidíte, že cesta s adventním autobusem bude zábavná a nezapomenutelná.

Budějovice DNES: Již čtvrtým rokem se ulicemi Českých Budějovic prohání speciálně nazdobený a nasvícený adventní autobus Dopravní podnik města České Budějovice, a. s.. Ten můžete potkat na různých linkách, a to až do 6. ledna příštího roku. "Adventní autobus letos opět ozdobili studenti oboru Aranžér českobudějovické Střední školy obchodní a vůz tentokrát zkrášlují motivy zimních Českých Budějovic," říká mluvčí dopravního podniku Barbora Fišer.

Trestní odpovědnost – beseda s PČR

3. ročníky se zúčastnili besedy s policií ČR na téma trestní odpovědnost. Dozvěděli jsme se, co je to trestný čin a jaké jsou jeho důsledky. Bylo to moc zajímavé a poučné. Děkujeme policii ČR za tuto příležitost.

Cesofoto

Jak jsme dopadli na soutěži CESOFOTO 2023?  Skvěle!  Nejprve jsme si poslechli zajímavou přednášku o prezentaci fotografií od renomovaného fotografa Miroslava Myšky a pak jsme se dozvěděli, že jsme vyhráli několik ocenění!  Mladí fotografové si odnesla dvě druhá místa v kategoriích surrealistická fotomontáž a produktové video a jedno první místo v kategorii reportážní fotografie o jednom snímku. Jsme nadšení a hrdí na naši tvorbu!

Vánoční sbírka – Pomáháme Ježíškovi

Chcete udělat radost dětem z dětského domova v Boršově nad Vltavou? Připojte se k naší vánoční sbírce a darujte jim knihy, výtvarné psací potřeby, stolní hry nebo kosmetiku. Dárky jsou určeny obyvatelům domova ve věku 10, 13, 16 a 18 let. Pomozte nám naplnit jejich sny a být jejich Ježíšky!

Sbírka probíhá do 13. prosince 2023. Odevzdávejte své dary v kabinetu KP3 v budově Husova 9. Kontaktní osobou je Marcela Prokešová. Děkujeme za vaši štědrost a podporu!

Plakáty vytvořili žáci oboru Fotograf.

S radostí vám oznamujeme, že naše vánoční sbírka pro děti z dětského domova v Boršově nad Vltavou byla úspěšná.  Naši žáci se velkoryse přispěli na knihy, výtvarné psací potřeby, stolní hry nebo kosmetiku pro děti ve věku 10, 13, 16 a 18 let.  Už se nemůžeme dočkat, až dárky doputují k jejich majitelům. Jsme hrdí na naše žáky a děkujeme všem, kdo se zapojili do této akce.

Pomáháme Ježíškovi. Navštívili nás obyvatelé dětského domova v Boršově nad Vltavou , kterým jsme předali dárky, které jsme pro ně vybrali a zabalili. Knihy, společenské hry, kosmetika, výtvarné potřeby a další věci, které jim udělají radost. Do sbírky se zapojili žáci i učitelé naší školy.  Také jsme jim ukázali naši školu, kde jsme je provedli po laboratořích, odborných učebnách, nových učebnách v podkroví a ukázali jim, co se u nás učíme. Anglický jazyk, informační a komunikační technologie, farmakologii a další zajímavé předměty.  S obyvateli dětského domova a jejich ředitelem panem Mgr. Miroslavem Kouřilem jsme si dobře popovídali a byla domluvena možnost dalšího setkání, třeba při sportovní aktivitě. Bylo to krásné odpoledne plné smíchu, radosti a přátelství.  Autoři fotografií žáci 3F obor Fotograf.

Skleněné Vánoce

Aranžéři navštívili výstavu skleněných i jiných betlémů a exponátů ze skla v Betlémské kapli v Praze. Sledovali, jak se sklo může proměnit v umělecká díla plná detailů a barev. Na výstavě se dozvěděli informace o historii a tradici vánočních betlémů a jejich výrobě. Byla to skvělá příležitost pro naši třídu, abychom načerpali inspiraci pro naše vlastní vánoční výzdoby.

Vánoce na Výstavišti

Jak jsme si užili Vánoce na Výstavišti! Byla to skvělá příležitost pro nás, žáky třetího ročníku oboru Fotograf, abychom procvičili naše reportážní schopnosti a zachytili atmosféru vánočního trhu, osvětlení, lidí a zábavy. Také jsme si vyzkoušeli naše nové bez zrcadlové fotoaparáty, které jsou lehké, rychlé a kvalitní. Byli jsme nadšeni z výsledků! Podívejte se, jak nám to šlo.

 

Vánoční Vídeň

První průvodcovské krůčky „cesťáků“ vedly tentokrát do Vídně. A nemohli chybět ani naši fotografové! Vzpomínáme na Hundertwasserhaus, památky v centru Vídně, na Albertinu a díla umělců, o kterých se budeme učit v dějinách kultury. Den jsme zakončili na překrásném radničním vánočním trhu. A kam příště? Sdílejte s námi vaše tipy na další cesty!

 

Veletrh fiktivních firem MUB-LINE

Jsme hrdí na naše žáky, kteří se zúčastnili veletrhu fiktivních firem MUB-LINE a dosáhli skvělých výsledků!  MUB-LINE veletrhu fiktivních firem se škola účastní již počtvrté, tentokrát proběhl v hybridní formě (online i prezenčně). Celkově se online části zúčastnilo 67 fiktivních firem a prezenční části, která proběhla 8. 12. 2023 v Praze na Metropolitní univerzitě 30 fiktivních firem. Do této finálové části se probojovala fiktivní firma Solapantex.

 Naše fiktivní firmy Ekostickers, Gossip nails, Solapantex a ÚZKO se projevily jako kreativní, inovativní a profesionální.

 Solapantex se dostal do finálové části veletrhu a získal 8. místo v kategorii Nejlepší vánoční leták.

 ÚZKO se umístilo na 7. místě v kategorii Nejlepší logo a slogan.

Zástupce firmy Solapantex z oboru Obchodník se stal 9. nejlepším prodejcem veletrhu. (prodej za minutu v anglickém jazyce)

Naše fiktivní firmy se také umístily v TOP 10 v kategorii Náš firemní influencer.

Děkujeme všem, kteří nás podpořili a gratulujeme všem účastníkům!

 

Maryša – Divadelní představení

Užili jsme si skvělý kulturní zážitek v podání Divadla Radka Brzobohatého. Zhlédli jsme tragickou hru Maryša, kterou napsali bratři Mrštíkové.  Byli jsme uneseni příběhem mladé dívky, která musela vstoupit do nešťastného manželství.  Herci byli úžasní a přesvědčiví.  Doporučujeme všem, kteří mají rádi klasické české drama nebo se jako my připravují na maturitu.

 

Pohádkové Vánoce – Jihočeské muzeum

Dopřáli jsme si nádherný zážitek z umění Vojtěcha Kubašty v Jihočeském muzeu @jihoceskemuzeum.  Obdivovali jsme jeho prostorové betlémy, pohádkové knihy a další díla, která ožívají před našimi očima.  Byli jsme fascinováni jeho kreativitou, technickou zručností a fantazií.  Zjistili jsme, že jeho knihy byly přeloženy do 30 jazyků a vytištěny v milionech kusů po celém světě.  Doporučujeme všem, kdo mají rádi pohádky, papírové umění a českou kulturu.

Cesta za španělskou kulturou – Praha

Úžasný den v Praze! Prozkoumali jsme španělskou kulturu v Institutu Cervantes, kde jsme viděli výstavu o životě a díle Carlose Fuentese.  Zajímali jsme se o cestovní ruch a historii České republiky v CzechTourism a Prague Tourist Information.  Obdivovali jsme nádherné památky města, jako je Karlův most, Pražský hrad nebo Staroměstské náměstí.  Navštívili jsme také Národní muzeum, kde jsme se setkali s Věstonickou venuší, nejstarší známou keramickou figurkou na světě.  Na závěr jsme si užili vánoční trhy, kde jsme ochutnali horké nápoje, trdelník a další dobroty.

Fotoateliér Seidel

Vánočně naladit se můžete stejně jako žáci 1F během fotografování ve Fotoateliéru Seidel v Českém Krumlově.  Dobové kostýmy zajistí tu správnou atmosféru, sáňky lákají k nasednutí a úsměv na tváři nemůže nic pokazit.  Společný snímek si pak sami vyvoláte v temné komoře mistra Seidela.

Služby pro seniory – Kosmetička

S žákyněmi z 3KOS, obor Kosmetička, jsme navštívily seniorský dům na Máji.  Žákyně opět prováděly seniorům celkovou kosmetiku, manikúru, masáže rukou. Trošku jsme se vánočně naparádily a udělaly jsme si společné foto. Bylo to moc příjemné a obohacující setkání. Senioři si nás pochvalovali a poděkovali nám za naši péči a pozornost. Těšíme se na další návštěvu.

Veselé Vánoce a šťastný nový rok

Milí žáci, přejeme vám krásné Vánoce a šťastný nový rok.  Děkujeme vám za vaši snahu a pokrok v anglickém jazyce. Jste skvělí a těšíme se na vás v novém pololetí. Užijte si prázdniny, odpočiňte si a nezapomeňte si občas procvičit angličtinu. S láskou vaše učitelky anglického jazyka.

Milí žáci a žákyně, přejeme vám všechno nejlepší do nového roku. Děkujeme vám za vaši spolupráci a zájem o studované obory. Jste úžasní a těšíme se na vás v druhém pololetí. Užijte si prázdniny, bavte se a nezapomeňte si pořádně odpočinout. S láskou vaši učitelé a učitelky Střední školy obchodní.

Olympiáda z Českého jazyka

Máte rádi český jazyk?  My ano, a proto jsme se zúčastnili školního kola olympiády z českého jazyka. Bylo to velmi zajímavé a náročné, ale také zábavné a poučné. Z 17 soutěžících se nejlépe umístili tři žáci, kteří postupují do okresního kola. Gratulujeme jim a držíme jim palce. Také bychom chtěli poděkovat všem, kteří nás podporovali a povzbuzovali. Byla to skvělá zkušenost a těšíme se na další výzvy.

 

Subterra Cup – Florbal

Milujete sport? ️ My ano, a proto jsme se zúčastnili florbalového turnaje s názvem Subterra Cup.  Turnaj proběhl v hale TJ Loko ČB a zúčastnilo se ho celkem 9 škol.  Tým naší školy odehrál 4 zápasy s bilancí 3 proher a 1 výhrou.  Výsledky plně neodráží nasazení, soudržnost a nadšení všech našich hráčů, kteří o vítězství bojovali do závěrečných vteřin každého utkání.  Jsme na ně hrdí a děkujeme jim za jejich reprezentaci naší školy. Také bychom chtěli poděkovat všem, kteří nás podporovali a fandili nám.  Byl to skvělý turnaj a těšíme se na další.  

 


Sdíleno v prosinci

Fotogalerie